Türkiye’de yaklaşık 61 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart’ta sandık başına gidiyor. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Toplamda 34 siyasi partinin adaylarını yarıştırdığı seçimde ise ülke genelinde 206 binden fazla sandık kuruldu. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimine ilişkin yurt içi, yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan oyların kesin seçim sonuçları ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilecek. YSK tarafından 21 Mart tarihinde başlatılan seçim yasaklarının bitmesi ile birlikte tüm Türkiye’den seçim sonuçlarına dair ilk veriler gelmeye başlayacak.
Yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un seçim sonucuna ise hemen hemen tüm Türkiye kilitlendi. AK Parti’den Murat Kurum’un mu yoksa CHP’den Ekrem İmamoğlu’nun mu seçimi kazanacağı vatandaşların ilgi odağı oldu. Hangi siyasi partinin ne kadar oy aldığından adayların yüzdelik oy oranlarına kadar İstanbul dahil 81 vilayetin seçim verilerini Milliyet.com.tr’nin ‘Seçim’ sayfasından anlık ve canlı olarak sizlerle paylaşıyor olacağız.
Canlı aktarıyoruz…
İstanbul’da, Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde sandık başında görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri sandık yemini ederek göreve başladı.
Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 32 ilde oy verme işlemi, saat 07.00 itibarıyla başladı
1 Mart yerel seçimlerine saatler kala İstanbul’da oy pusulalarının okullara dağıtılma işlemine başlandı.
YSK’nın açıklamasına göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:
– Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.
– Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü basılmamış oy pusulaları.
– Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
– Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “tercih” veya “evet” mührü basılan oy pusulaları.
– Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.
– Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.
– “Tercih” veya “evet” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış oy pusulaları.
– Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
– Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.
– Bir pusulanın geçersiz olması, diğerlerini geçersiz saymayacak
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis’te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi. Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.
Canlı Anlatım Özeti
GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024