Milliyet.com.tr/ Geçen ay itibarıyla kredi kartı nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan azami faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5 seviyesine yükseltilmişti. Ancak faiz artışlarına rağmen KMH hesaplarında büyüme dikkat çekti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 22 Mart haftasında bireysel kredili mevduat hesapları 202.85 milyar liraya çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) istatistiklerine göre şubat ayında kredi kartı nakit avans çekimleri zirveye ulaşmıştı. Peki kredi kartı nakit çekimi tutarları ve KMH hesapları neden yükseliyor?
Öte yandan bazı durumlarda vatandaşların bankalardaki kredi puanları düşebiliyor. Kredi puanının düşmesi ile birlikte banka üzerinden kredi çekimi daha da zorlaşabiliyor. Peki kredi puanını hangi durumlar düşürüyor? Vatandaşların dikkat etmesi gerekenler neler?
Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye anlattı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomi yönetimi Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıkladığından beri talebi daraltmak ve harcamaları kısarak enflasyonu düşürme stratejisine göre hareket ediyor. Ekonomi yönetimi kredi kartı kullanımını mümkün olduğu kadar düşürerek harcamalarının önüne geçmek ve piyasadaki talebin daraltılmasına yönelik adımlar atıyor. Kredi kartı kullanımını azaltmak için nakit çekimi faizleri yükseltiliyor.
KREDİ KARTI FAİZLERİ VE KMH FAİZİ ARTAR MI?
Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 500 baz puan artırdı. Bu gerek mevduat gerekse de kredi faiz oranlarına yansıdı. Yapılan faiz artışları kredi faizi, kredi kartı ve KMH faizlerini daha da artıracaktır.
Ben 2024 yılı üçüncü çeyreğe kadar faiz artışlarının devam edebileceğini ve üçüncü çeyrekten itibaren de durağan bir sürece girileceğini, dördüncü çeyrekten itibaren faiz indirimlerinin konuşulacağı bir sürece gireceğimizi düşünüyorum. Bir dönem daha kredi kartı faizlerinde ve KMH faizlerinde artış söz konusu olacaktır.
KREDİ KARTI FAİZİ VE KREDİ FAİZLERİ ARASINDA MAKAS KAPANDI MI?
Şu anda kredi faizleri, kredi kartı faizlerine göre daha yüksek. Kredi kartı faizleri yüzde 3.66 seviyesinde seyrederken, ihtiyaç kredileri yüzde 4.19, taşıt kredileri yüzde 4.99 oranından piyasaya sunulmaktadır. Normal şartlarda burada oranlama olarak tam tersi olmalıdır. Kredi kartı faizi daha yüksek, kredi faizleri ise daha düşük olmalı. Bu da ekonomi yönetiminin dikkatini çekiyor. Kişiler ve işletmeler kredi kartı faizlerindeki uygunluğu konut alımı ve taşıt alımında dahi değerlendirme yoluna girmiş durumda. Bu da ekonomi yönetiminin orta vadeli planı ile uyumlu olmayan bir durum. Yakın vadede kredi kartı faizlerinin yükseltileceği kanaatindeyiz.
Kredi kartı faiz oranı ve nakit çekimi faiz oranının yükseltilmesine rağmen hala insanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak ve işletmeler sabit giderlerini karşılamak için yüksek faiz oranı da olsa kredi kartından nakit çekimi ve KMH hesaplarını kullanmaya devam etmekteler.
KREDİ PUANINI DÜŞÜREN UNSURLAR NELER?
Kredi puanını etkileyen en önemli kriter kredi kartı ve krediler için yapılan düzenli ödemelerdir. Asgari tutar dahi olsa düzenli ödeme yapanlar kredi puanlarında herhangi bir sorunla karşılaşmıyor. Burada önemli olan düzenli ödemektir. Kredi kartı borcunu düzenli ödeyen bir kişi iki ay boyunca kredi kartı ödemelerini aksatırsa puanı negatife dönüyor. Bunun yanı sıra 10 ay boyunca sadece asgarisini ödeyen bir kişinin kredi puanı daha yüksek olabiliyor. Vatandaşlar ödemelerini düzenli yapmalılar, en azından asgari tutarı kadar ödeme yapmaları durumunda kredi puanları düşmeyecektir.
SÜREKLİ KREDİ BAŞVURUSUNDA BULUNMAK VE KREDİ KARTI LİMİTİNE YAKLAŞMAK PUANI DÜŞÜRÜR MÜ?
Vatandaşların sürekli kredi başvurusunda bulunması ve kredi kartı limit sınırına ulaşması eğer ödemelerini düzenli yaptıysa kredi puanını olumsuz etkilemez. Bankalar ödemelerini düzenli yapan vatandaşların kredi puanlarını düşürmemektedir.”
GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024