Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ek vergi düzenlemesinin gündemde olmadığını belirterek, “Vatandaşa da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. KDV genel artışı olmayacak. Kurumlar vergisinde artış olmayacak. Gelir vergisi oranlarında artış olmayacak. MTV’de yeni düzenlemeyi aklımızın ucundan geçirmedik” dedi. Enflasyonun marttan itibaren trende oturacağını anlatan Şimşek, kredi kartları için de, “Limit belirlerken gerçekçi olunması büyük önem arz ediyor. Önümüzdeki dönemde piyasayı bozmadan oturup çalışacağız ve uluslararası normlar ne istiyorsa onu uygulayacağız” diye konuştu.
Verimsiz istisnalar
Şimşek, katıldığı televizyon programında, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni vergilerin getirileceği iddialarına şöyle yanıt verdi:
“Biz vatandaşımıza da piyasalara da iş alemine de sürpriz yapmayacağız. OVP’de bizim maliye politikası konusunda ortaya koyduğumuz vizyon neyse onu uygulayacağız. ‘Vergi istisnalarını gözden geçireceğiz, verimli olmayanla ilgili çalışma yapacağız’ diyor. KDV genel artışı olmayacak. Kurumlar vergisinde artış olmayacak. Gelir vergisi oranlarında artış olmayacak. MTV’de yeni düzenlemeyi aklımızın ucundan geçirmedik. Polemikleri, sosyal medyayı dikkate almıyorum. Gündemimizde kayıt dışılıkla mücadele dışında ve bazı istisnaların verimli olup olmadığı dışında özel çalışmamız yok.”
Şimşek, piyasaları tedirgin edecek adımlar atmayacaklarını da belirterek, bu doğrultuda adaletli bir vergi sistemi üzerinde çalışacaklarını belirtti. Ne borsa ne de başka bir alana piyasayı bozacak vergi düzenlemesinin gündemlerinde olmadığını söyleyen Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışı da kademeli olarak yaptıklarını hatırlattı.
Enflasyon martta trende oturacak
En öncelikli hedefin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu anlatan Şimşek, “Fiyat istikrarından çok uzağız ama hedefimiz bu” dedi. Ekonomi programının çalıştığını anlatan Şimşek, risk primindeki düşüşe işaret etti. Şimşek, “Türkiye’de rezervler mayıs itibarıyla 98,5 milyar dolara inmişti, şu anda 130 milyar doların üzerinde. Döviz dönüşümlü mevduatı dikkate alırsanız rezervlerdeki artış 60 milyar dolar civarındadır” bilgisini verdi. Piyasaların enflasyonun düşüşüne inandığını dile getiren Şimşek, “Geçen sene gelir politikalarının etkisi var, deprem olmuş, inşaat malzemelerinde çok ciddi artış var. Bu sene böyle birşey olmayacak. Vatandaşlar deprem bölgesinden göçmek zorunda kaldı, kiralar arttı. 2023’ü besleyen bir sürü enflasyon faktörü ortadan kalkacak. Kurda reel olarak değersizleşme öngörmüyoruz. Deprem etkisi sistemden çıkacak. Vergilerin etkisi çıkacak” diye konuştu. Şimşek, enflasyon beklentileri için de “Marttan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak” yorumu yaptı. Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı destekleyen politikalarına işaret eden Şimşek, “TL neden değer kaybetsin? Vatandaşın portföy tercihlerine saygılıyım. Sosyal medya ya da diğer mecralarda, hepsini biz görüyoruz. Program başarılı şekilde uygulandığında lira itibar kazanacak, değer kaybetmeyecektir” ifadelerini kullandı.
‘Kart limiti gerçekçi olmalı’
Kredi kartlarıyla ilgili çalışmalara değinen Şimşek, “Merkez Bankası’nın çalışmaları var. Bankaların kurallara uyması gerekiyor. Limit belirlerken gerçekçi olunması büyük önem arz ediyor. Limitlerin bütünlük arz etmesi ve farklılık göstermemesi de önemli. Önümüzdeki dönemde piyasayı bozmadan oturup çalışacağız ve uluslararası normlar ne istiyorsa onu uygulayacağız” dedi.
GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024